Selectează o Pagină

Evanghelie Zappa

Evanghelie Zappa

EROARE: trebuie sa activati Cookie-urile pentru a vota.

S-a născut în Labovo (Epirul de Nord, Imperiul Otoman, astăzi Albania).
A ajuns de tânăr în Țara Românească, unde a luat în arendă mai multe moșii, îmbogățindu-se prin comerțul extern cu grâne. În 1844 a fost împământenit și a putut să cumpere mai multe moșii. Astfel, a devenit unul dintre cei mari moșieri ai Bărăganului și unul dintre cei mai importanți comercianți cu grâne ai țării. A fost înnobilat, inițial primind titlul (dregătoria ca atare nemaifiind viabilă) de mare pitar, apoi de mare serdar.
Considerat prieten al mai multor domnitori, precum Gheorghe Bibescu, Barbu Știrbei și Alexandru Ioan Cuza, care a și poposit la conacul său din Broșteni, în celebra călătorie la Constantinopol.
A fost unul dintre cei mai de seamă filantropi ai secolului al XIX-lea.
A construit școală în satul Broșteni, unde și-a avut reședința (armanul Zappa, cunoscut popular ca ,,Cetatea lui Zappa”, azi ruine), a ctitorit bisericile din satele Broșteni și Ulești, în județul Ialomița.
A donat o mare sumă de bani pentru refacerea Bucureștiului, după marele incendiu din anul 1847.
A donat sume mari de bani pentru înzestrarea armatei Principatelor Unite Române.
La moartea sa, cea mai mare parte a averii imense a fost donată pentru:
– sprijinirea Societății Literare (ulterior Academia Română), care în 1867 l-a onorat printr-un bust și discurs omagial de deschidere.
– sprijinirea limbii române, prin donarea sumei de 5 000 de ducați imperiali, în scopul realizării primului Dicționar al limbii române și a primei Gramatici a limbii române.
– a avut inițiativa reînvierii Jocurilor Panelenice sau Olimpice, pentru care a donat sume mari, din care s-a realizat clădirea Olimpicelor (Zappeyonului) din Atena.
– a donat sume mari pentru Universitatea din Atena și pentru orfelinatul din capitala elenă.
– a donat pentru ridicarea unor instituții din satul natal Labovu.
Școala din Broșteni (Ialomița) îi poartă numele, iar în curtea bisericii din sat se păstrează ansamblul memorial Zappa, realizat în stil neoclasic.