Selectează o Pagină

Despre campanie

10 MARI FILANTROPI

Cum s-a născut proiectul ?

Ca urmare a proclamării anului 2020 drept „An comemorativ al filantropilor ortodocși români”, sub patronajul Arhiepiscopiei Sibiului (www.mitropolia-ardealului.ro) s-a născut ideea proiectului „10 MARI FILANTROPI” având ca scop principal identificarea și promovarea exemplului celor care, de-a lungul timpului, au susținut spiritual și material activitatea social-filantropică a Bisericii Ortodoxe Române.

Din dorința de a cinsti și comemora memoria acestor vrednici înaintași ai noștri cărora le datorăm adeseori identitatea națională și religioasă (cel puțin în Transilvania), pe de o parte, dar și de a nu se pierde în negura istoriei amintirea lor și binele pe care ei l-au făcut aducând mângâiere și prețuire celor aflați în suferință, redând speranța acolo unde situația părea la capătul deznădejdii, pe de altă parte. Acestea au fost motivele care ne-au determinat să nu renunțăm, în ciuda situației pandemice excepționale care ne-a influențat în derularea proiectelor gândite și aprobate în agenda culturală a anului 2020, situație pe care o întâmpină fiecare regiune și eparhie în parte.

Ce ne-am propus?

Scopul principal este identificarea și promovarea exemplului celor care, de-a lungul timpului, au susținut spiritual și material activitatea social-filantropică a Bisericii Ortodoxe Române, iar lucrul acesta se poate face prin prezentarea, ca act de cunoaștere în primă fază, a biografiilor filantropilor ortodocși de odinioară în mediul online într-o variantă prietenoasă și accesibilă tinerilor și nu numai, într-un cuvânt viitorilor filantropi de mâine. 

Tocmai de aceea a fost achiziționat domeniul www.marifilantropi.ro pentru ca accesul la aceste biografii să fie facil, prietenos și practic, iar în acest fel să depășim barierele impuse de restricțiile pandemice ale anului 2020.

Ca primă realizare a campaniei noastre ne dorim să fie revitalizarea blogosferei ortodoxe, care să se reactiveze şi să se reunească într-un proiect comun aplicat pe specificitatea timpului în care ne aflăm prin distribuirea informațiilor publicate în zecile de biografii publicate și în îndemnarea publicului de a vota pentru una sau alta dintre personalitățile prezentate.

Ce am de făcut în această campanie a proiectului ?

Propunerea noastră este aceea de a ne alege cel mai mare filantrop ortodox. Astfel, în primul rând îi invităm pe români (credincioșii ortodocși cu precădere, având în vedere că tema anului este declarată de către Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române) să îşi aleagă cel mai mare filantrop ortodox.

În al doilea rând, ne dorim ca personalitățile acestor mari români să fie cunoscute cât mai multor persoane, cu precădere tineri (motiv pentru care am ales desfășurarea via internetensis a campaniei).

În perioada 1 octombrie-20 noiembrie, ne-am propus să prezentăm toate personalităţile alese pentru a intra în „competiţia” celui mai mare filantrop. Acestea vor fi prezentate pe pagina de internet a Mitropoliei Ardealului, precum şi pe site-ul ziarului Telegraful Român, a Ziarului Lumina, a Agenției de Presă BASILICA  şi în emisiunile TV Trinitas sau la Radio Trinitas. Lista partenerilor noștri media este deschisă.

Menționăm că lista iniţială poate suferi modificări, putând fi adăugate şi alte personalităţi care merită a fi pe listă, iar pentru informații despre filantropi care nu se regăsesc pe această pagină sunt așteptate la adresa de poștă electronică: sectorulculturalma@yahoo.com.  

Prezentare și … start vot!

În perioada 21 noiembrie-5 decembrie 2020 (perioada consacrată deja pentru „Zilele Șaguniene”) invităm românii să îşi aleagă cel mai mare filantrop, votându-l pe pagina campaniei. Totodată, în Ziarul „Lumina” vor fi tipărite buletine de vot pentru această campanie, iar odată completate aceste buletine pot fi expediate în format fizic pe adresa: Mitropolia Ardealului, str. Mitropoliei, nr. 35, Sibiu (cu specificația: pentru campania 10 MARI FILANTROPI) sau scanate și expediate la adresa de poștă electronică: sectorulculturalma@yahoo.com. Totodată vor fi distribuite taloane de vot și la bisericile parohiale, mănăstiri, școli etc., modalitatea de expediere fiind cea descrisă mai sus.

Primii zece ce vor reieşi în urma votului vor fi prezentaţi în ordine alfabetică. Din acel moment, ei vor primi un avocat (personalitate sau un specialist în domeniu) care le va susţine imaginea şi vor veni cu argumentele necesare care vă vor face să îi votaţi încă odată, într-un sondaj final ce are menirea a alege pe cel mai mare filantrop din istorie.

Gala Filantropilor Români La 6 decembrie 2020, la sărbătoarea Sf. Ierarh Nicolae, filantropul prin excelență și modelul filantropului creștin, vom organiza la Sibiu, Gala Filantropilor Români urmând a fi desemnat, pe baza votului exprimat de participanți, cel mai mare filantrop român.

Echipa proiectului: 
Pr. Emanuel Tăvală, Consilier cultural
Ștefan Claudiu Raicu
Sergiu Hodaș