Selectează o Pagină

Constatin N. Bolnavu

Constatin N. Bolnavu

EROARE: trebuie sa activati Cookie-urile pentru a vota.

Constatin N. Vasiliu Bolnavu a înființat „Fundația Universitară Constantin N. Vasiliu Bolnavu”, cu sediul în București, prin care era asigurată întreținerea gratuită (cazare și masă ) pentru 300 de „studenți români creștini-ortodocși, fără mijloace, dar merituoși” din România Mare.
Fundația a funcționat în perioada 1922 – 1948 când a fost desființată în mod abuziv de regimul comunist.
Ca o anexă a fundației Constatin N. Vasiliu Bolnavu a înființat în orașul Roman, între cele două războaie mondiale, o Universitate Populară, prin erau asigurate, în mod gratuit, cazare și masă pentru 200 de elevi de liceu din Moldova de atunci.
Dintre alte acte filantropice ale lui Constatin N. Vasiliu Bolnavu, menționez:

 • 2 biserici, din care una este cunoscută, din Suceveni, jud. Galați;
 • 10 școli, din care au fost identificate numai trei;
 • 575 ha pe șoseaua Siania – Moroeni, cu titlu gratuit pentru instituțiuni culturale și de interes cultural obștesc, printre care și pentru Sfânta Patriarhie;
  Mai multe acte de binefacere sunt necunoscute, întrucât fiind un om credincios și smerit, „nu a dorit să știe stânga ce face dreapta”.
  Din Comisiunea consultativă și de control a fundației făcea parte ca membru de drept, permanent și Înalt Prea Sfinția Sa Mitropolitul Primat al țării.
  Aprecieri privind pe Constatin N. Vasiliu Bolnavu:
 • Nicolae Iorga: „C. Vasiliu, un exemplu de urmat….”. (N. Iorga, cartea Oameni care au fost).
 • Marin Preda : „Constatin N. Vasiliu Bolnavu: un mare făcător de bine…”(romanul Delirul).
  În anul 2019 Primăria orașului Roman i-a dat lui Constatin N. Vasiliu Bolnavu titlul de Cetățean de onoare post mortem al orașului Roman și a construit un bust care urmează a fi amplasat în parcul unde a funcționat Căminul din Roman.